Skip to main content

গরম গরম রুটি।

গরম গরম রুটি দোস্তি রুটি:


উপকরণ:
(১)আটা ২ কাপ।
(২)পানি পরিমাণ মতো।
(৩)লবণ আধা চামচ।
(৪)ঘি পরিমাণ মতো।
এবং রুটি বানানোর জন্য আটা পরিমাণ মতো।
প্রণালি : লবণ পানির সাথে মিশিয়ে তারপর মেশান ময়দার সঙ্গে।খামির বানাতে হবে। ১০ মিনিট ঢেকে রেখে দিন।এবার ভাগ করে নিতে হবে।এর থেকে দুই ভাগ রুটি বেলার মতো গোল করে হাত দিয়ে চেপে চেপে একটু বড় করে নিন।এখন এক ভাগের ওপর ঘিয়ের প্রলেপ দিতে হবে।ঘিয়ের ওপর আটা দিয়ে ঢেকে দিন।তারপর অন্য খামিরটি দিয়ে ঢেকে চেপে চেপে আটকিয়ে দিতে হবে।এখন সাধারণভাবে রুটি বেলতে হবে। এপিঠ কিছুক্ষণ বেলার পর অন্য পিঠ উল্টিয়ে বেলতে হবে।
এভাবে বেলতে বেলতে যখন ১২ থেকে ১৫ ইঞ্চি মাপের রুটি হবে,তখন বড় তাওয়া অথবা কড়াইয়ের উল্টো পিঠে সেঁকে নিতে হবে।গরম-গরম চার ভাঁজ করে জোরে রুটির পিঁড়ির ওপর বাড়ি দিন।এতে একটি রুটি ভাগ হয়ে একসঙ্গে দুটি দোস্তি রুটি হয়ে যাবে।হটপটে রেখে গরম-গরম যেকোনো কাবাব ও সালাদ ড্রেসিং দিয়ে পরিবেশন করুন।
ধন্যবাদ সবাইকে।
http://youtube.com/channel/UCUFf41GU0_eRKZo_qcXCoiA/subscribe
http://youtgube.com/channel/UCUFf41GU0_eRKZo_qcXCoiA/videos
http://surahanews.blogspot.com
http://surahabollywoodnews.blogspot.com
http://surahahollywoodnews.blogspot.com
http://surahahealtgcare.blogspot.com



Comments

Popular posts from this blog

Piyanggang Manuk (Roasted chicken)

Piyanggang Manuk (Roasted chicken) Ingredients: (1) 1 kilogram whole chicken. (2) 2 cups coconut milk. (3) 3 tablespoons pamapa(burnt powder,coconut meat). (4) Lemon grass to taste. (5) 1 scant teaspoon salt. Instruments: Cut chicken in halves,Rub chicken with pamapa,Line frying pan with lemon grass and place the chicken on it,Add coconut milk,and being to a boil and cook until chicken is tender,Remove chicken from fire and roast it until dry. Thank all Please subscriber my YouTube channel and blogs pages. http://youtube.com/channel/UCUFf41GU0_eRKZo_qcXCoiA http://surahanews.blogspot.com http://surahabollywoodnews.blogspot.com

Nkhwani otendera(Pumpkin leaves with groundnut flour)

Nkhwani otendera ( Pumpkin leaves with groundnut flour)  Ingredients: (1) 1/2 kilogram pumpkin leaves. (2) 2 Tomatoes. (3) 3 tablespoons groundnut flour. (4) 1 Teaspoon salt.  Instruments: Wash and chop the pumpkin leaves,Boil water in a pot,put the pumpkin leaves in boiled water,Boil the pumpkin leaves for 2 minutes then add tomato,Boil again for 2 minutes then add groundnut flour,Allow the mixture to boil for another 2 minutes,Serve with nsima and other relish (side dishes). Thank all Please subscriber my YouTube channel and blogs pages. http://youtube.com/channel/UCUFf41GU0_eRKZo_qcXCoiA http://surahanews.blogspot.com http://surahabollywoodnews.blogspot.com

Stuffed fish

Stuffed fish Ingredients: (1) 353 grams fresh kutum(a whitefish found in the fresh or brackish water near the Caspian sea) (2) 50 grams walnut kernel. (3) 30 grams onions. (4) 10 grams melted butter. (5) 25 grams connelian cherries . (6) 50 grams mixture of seedless raisins (sultana) and salt. Instruments: Preheat oven to 350 degrees Fahrenheit, Draw and wash the whole fish, Make stuffing of shredded onion,pounded walnuts ,previously soaked and cut cherries, salted seedless raisins,Salt fish,stuff it with fruit and bake in oven. Thank all Please subscriber my YouTube channel and blogs pages. http://youtube.com/channel/UCUFf41GU0_eRKZo_qcXCoiA http://surahanews.blogspot.com http://surahabollywoodnews.blogspot.com